מילוי טופס פרוזבול
למה צריך לעשות פרוזבול?
נאמר בתורה (דברים טו) “מקץ שבע שנים תעשה שמיטה, וזהו דבר השמיטה שמוט כל בעל משה ידו אשר ישה ברעהו, לא יגוש את רעהו ואת אחיו, כי קרא שמיטה לה’”. התורה מצווה כל אדם שהלווה כסף לחבירו שלא לדרוש אותו אם בתוך תקופת ההלוואה חלה שנת השמיטה. זוהי שמיטת כספים.
מתי בשנת השמיטה מתבטל החוב?
שנת השמיטה מבטלת את החוב בסופה, שנאמר “מקץ שבע שנים תעשה שמיטה”. יוצא אם כן שאדם יכול להלוות כסף לחבירו בשנה השביעית (שנת השמיטה) ויכול לגבות אותו לאורך כל השנה עד שתשקע השמש ויהיה הלילה הראשון של השנה הבאה (השמינית) אז אבד החוב.
מה תקנו חכמים בשל כך?
כשראה הלל הזקן שהעשירים נמנעים מלהלוות כספים לעניים בשנת השמיטה פן יאבדו את כספם, תיקן שיעשו שטר שנקרא “פרוזבול” [שפירושו פרוז – תקנה, בול – לעשירים] והוא כעין הסכם שגורם לכך שההלוואה תעבור לגבייה על ידי בית הדין ואז לא תתבטל.
שמיטת כספים בימינו מהתורה או מדרבנן?
בזמנינו שמיטת כספים היא מדברי חכמים ולא מהתורה. [רק בזמן שהיובל נוהג – יש שמיטת כספים מהתורה. והיום שאין היובל נוהג (כי אין כל עם ישראל יושב בארץ ישראל) אין שמיטת כספים מהתורה].
רק בשל כך מועיל לעשות פרוזבול, אבל בזמן שהשמיטה היא מהתורה הפרוזבול לא יועיל וההלוואה תבוטל.
האם מי שהלווה כסף צריך להגיע לבית דין?
זהו שלא, המלווה שרוצה לעשות פרוזבול לא צריך להופיע בעצמו בפני בית הדין, אלא די שיכתוב את הפרוזבול בפני שני עדים.
לכן אפשר גם לעשות פרוזבול עבור אנשים אחרים (וכגון כאלה שאינם שומרים תורה ומצוות ולא מודעים למושג שמיטת כספים) ואפילו שלא בידיעתם, כדי שיוכלו לגבות חובותיהם בהיתר.
תכלס מה צריך לעשות?
בסוף שנת השמיטה (ערב ראש השנה של השנה השמינית) ממלאים טופס של פרוזבול (ניתן להוריד מכאן) ושני עדים צריכים לחתום עליו. אין צורך לשלוח את הטופס לבית דין.
הסיבה שעושים את הפרוזבול בסוף השנה, כי הפרוזבול מועיל רק להלוואת שניתנו קודם עשייתו, וכדי שלא יווצר מצב שאדם ילווה כסף אחרי שכתב פרוזבול וכבר לא יועיל לו. (התוכן נערך מתוך חזון עובדיה פרוזבול)
לקבלת הטופס לאימייל או לשליחה לחבר:
[contact-form-7 id=”4322″]
[ux_image id=”4640″ link=”/לתרומות/” class=”lepostimage”]