כ״ז בתמוז ה׳תשפ״ד

נפש הילד – כללי ברזל

לעצב את הדור הבא

אדם שזוכה לחנך את הילדים של הקב"ה [בניו / תלמידיו – שהם כבניו] בדרך הישר, מלבד מה שיזכה לשמירה ולנחת רוח בעולם הזה מפרי עמלו – גם בעולם הבא יהיה לו חלק בתורה והמצוות שלהם, מה שיזכה אותו לעונג אין סופי כמאורך בספרי הקבלה. בכדי שנזכה לכך ראוי לנו לדעת כמה כללים חשובים בנושא (גם אם חלקם כבר לא רלוונטיים – תמיד אפשר לתקן דרך האחרים):

 

אהבה – ילד  שאוהבים אותו ללא תנאי ושיש לו מקום שמקבל, מבין ומכיל – הוא לעולם לא יעזוב את אותו המקום. עלינו לתת לו תחושה של בטחון, שיש מישהו מאחוריו שמבין את רגשותיו, מצוקותיו ומהווה אוזן קשבת לשיתוף או לייעוץ בכל עניין.

שאני אוהב אני לא שופט את התנהגותו ה'חיצונית' שנתונה לשינוי, אלא אני אוהב את הנשמה האלקית שהופקדה אצלי, ואני אכבד אותה ואת רצונה (גם אם אינני מסכים למלאותה. ואתן סיבה מוצדקת במקרים מסוימים מדוע לא הסכמתי. והעצה היעילה היא להראות להם שיש להם רצון חזק יותר בכך שישמעו לנו).

ישנו מעשה מהבעל שם טוב, שפעם אחד היה אדם כשר שיצא בנו לתרבות רעה וציווה הבעש"ט לאביו לאהוב אותו ביותר – ומחמת זה חזר למוטב [אמרי פנחס פא].

 

זמן איכות – בשביל תוצאות צריך להשקיע. ההשקעה הטובה ביותר היא לקבוע זמן שהוא רק שלנו [כל פעם עם ילד אחר] בו אהיה במלוא תשומת הלב (ובלי הסחים), אתעניין בעיסוקיו ותחביביו ואראה רצון וחשיבות לקשר. טוב להזכיר לילד שהוא חשוב לנו ושהידיים שלנו פתוחות בפניו תמיד – לדאגה לכל הצטרכות ולפנייה בכל סיטואציה.

בזמן האיכות אפשר גם לעשות דבר שהילד אוהב ורוצה מאוד לעשות. המבוגר יכול להתחבר לילד שבתוכו ולתת גם לו ביטוי (לגלות מחדש את ההרפתקן, החוקר והמתפעל שבי – דבר שמבריא ומשחרר ביותר).

 

מחמאות – אחד מכללי הברזל הוא להתבונן על הנקודות הטובות שבו ולשגר אליו דיבורים טובים – מה שיוביל להאדרה של בטחונו העצמי ויגרום לו לרצות לעשות עוד טוב. חשוב להגיד לו שאוהבים אותו ומאמינים ביכולותיו.

תזכרו – עידוד משפיע יותר מעונש. ציון לשבח או פרס פועל יותר מאיומים או עונשים [עלי שור].

 

קדושה – רבי נחמן כותב (ל"מ קמ"א) שכאשר אדם עושה תשובה על פגם היסוד, בניו [זרעו] מרגישים זאת היכן שנמצאים וחוזרים גם הם בתשובה כפי מידת התיקון שעשה. וידוע ששאלו את רבי עובדיה יוסף זצ"ל היאך זכה שבניו תלמידי חכמים גדולים, וענה ששמירת העיניים היתרה שהייתה לו זיכתה אותו בכך. (בזוהר האריך בעניין ההתקדשות בשעת הזיווג אשר יכולה למשוך נשמה קדושה לילד. ניתן לעיין ב'אגרת הקודש' לרמב"ן).

התמודדות עם כשלון – גם ילד שנכשל – חשוב לשדר לו שזה בסדר ושהוא עדיין טוב (ולתת לו מקום להתמודד).

אם בחרנו להעניש כי לא מצאנו (איתו) דרך אחרת לתיקון המעשה – חשוב ליידע אותו שהכל נובע מאהבה ואכפתיות (שאנחנו בצד שלו ושהוא ירוויח אם ישמע לנו). אם בחרנו להעיר (צריך לדעת כמה ומתי) – מגנים את המעשה ולא את הילד [העושה]. הרב שטיינמן היה אומר: "אין ילד רע יש ילד שעושים אותו רע". חשוב לגלות הבנה (להכנס לנעליו) ולא להוציא עליו את הכעס האישי שלי. לפעמים ילד שעשה קונדס (שהרי הוא ילד!) וגרם לנזק כספי – אם אביו יבזה אותו הדבר יכול להזיק שבעתיים! (הנזק שיצטרך לשלם לפסיכולוגים אח"כ. והחכם עיניו בראשו..)

 

דוגמא אישית – החינוך הכי טוב הוא דוגמה אישית של ההורה, אותו הבן מחקה. הורים סמכותיים שמתנהגים ביושרה [ובקיום הבטחות] ובנחת [כלפי כל אדם – גם בכביש] יזכו לרוות נחת מילדיהם. (וכן להראות דוגמה אישית בלימוד התורה והמצוות בשמחה ובייקור של תלמידי חכמים).

 

סבלנות – הילדים מוציאים מאתנו כחות נפש גדולים ובעיקר סבלנות – איתו אפשר להתמודד עם אתגרי החיים בהצלחה!. גם כשלא רואים תוצאות מיד – ידעו נאמנה שעם התמדה וסבלנות יזכו שיתקיים בהם הפסוק "הזורעים בדמעה – ברינה יקצורו". (האור החיים הקדוש הבטיח: "חכמי הקבלה גילו לנו, שלא ידח ממנו נידח מכל ניצוצי הקדושה, וכולן לבסוף יזכו למקום שממנו באו, והגם שיריע איש ישראל, אף יצריח נפשו, סוף כל סוף יחזור לשרשו").

 

שלום בית – כשיש שלום בבית והילד רואה הורים יציבים שפועלים מתוך אהבה וכבוד הדדי (ובשיח מתורבת) –נעשה אותו ילד חזק ובריא בנפשו. לעולם אין 'לריב' מול הילדים [דבר הפוצע את נפשם], ואם כבר נעשה – חובה להתפייס מולם. לפעמים לשבת לסדר את ה'ויכוחים' על כוס קפה, יכול לפתור בעיות גדולות..

 

תפילה – מסופר שהחפץ חיים העיד שזכה לכל הגדולה בזכות הדמעות שהוזילו עליו בתהילים שיזכה להיות צדיק (וכן חשוב להתפלל מבעוד מועד שיזכה להתחבר לאנשים טובים).

במקרה של נשירה ניתן למצוא אדם ירא שמים שיתחבר אליו בדרך עקיפה מבלי שידע ששלחוהו, ולהקפיד  בברכת 'השיבנו' שבתפילה, קודם שחותם 'ברוך' להוסיף: "יהי רצון מלפניך ה' אלהינו ואלהי אבותינו שתחתור חתירה תחת כסא כבודך, להחזיר בתשובה שלימה לכל פושעי עמך בית ישראל, ובכללם תחזיר בתשובה שלימה את פלוני בן פלוני, כי ימנך פשוטה לקבל שבים" (נוסח זה נתן הארי"זל לאחד שבנו יצא לתרבות רעה ולאחר שהקפיד לאומרו 40 יום – חזר אותו הבן בתשובה).

הפוסט חיזק אותך? תפיץ הלאה לזיכוי הרבים!

תגובות (נא לשמור על שיח נקי ומכובד)

כתבות שאולי פספסתם!

המאמר חיזק אותך? תפיץ הלאה לזיכוי הרבים!

"יש קונה עולמו – בשעה אחת ויש קונה עולמו בקליק אחד" 

הפיצו לקירוב הגאולה.

לשיחה לחץ כאן
היי, במה אפשר לעזור?
להתענג באהבתך
שלום 👋
לכל שאלה או בקשה אנחנו כאן!